Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

Segons l’empordanès Alexandre Deulofeu, Catalunya assolirà la independència el 2029

|

- Publicitat -

El passat 28 de maig, l’estatunidenc Martin Armstrong –conegut per haver elaborat una teoria amb la qual preveu amb un alt grau de probabilitat l’ocurrència de fets econòmics i polítics rellevants– va analitzar les tendències de l’independentisme català segons el seu Economic Confidence Model i va arribar a la conclusió que caldrà esperar fins al 2020 perquè aquesta tendència conclogui el seu cicle amb algun esdeveniment rellevant des del punt de vista de l’independentisme.

Aquesta teoria, però, no és nova i ja va ser desenvolupada als anys 50 per un català, l’empordanès Alexandre Deulofeu (1903-1978). Farmacèutic, filòsof, professor i polític republicà –va ser regidor d’ERC a Figueres i el 1939 va exiliar-se a França on fou internat en el camp de concentració de Perpinyà–, en la seva obra “La matemàtica de la història” va arribar a la conclusió que Catalunya assolirà la independència el 2029.

Publicitat

En particular, Deulofeu diferenciava les civilitzacions (entitats naturals) i els imperis (entitats constitucionals), i afirmava que ambdós segueixen un cicle biològic, comparable al cicle de vida d’un ésser viu. Segons aquesta teoria, doncs, les civilitzacions i els imperis neixen, creixen, maduren, agonitzen i moren. El cicle de les civilitzacions duraria 1700 anys i cada un d’ells tindria dues fases, una de 650 anys (de caos i creativitat) i una altra de 1050 anys (d’unificació, seguretat i despersonalització de l’individu). Així mateix, els imperis tindrien una durada d’uns 550 anys. A l’empara d’aquesta teoria, per exemple, Deulofeu va preveure la caiguda de Hitler i el trencament d’Alemanya quan encara el Tercer Reich estava en plena expansió. També va preveure que Alemanya recuperaria la seva hegemonia durant el 21è segle sense necessitat de guerres. De la mateixa manera, va preveure la desintegració de l’URSS i Iugoslàvia, i la descolonització d’Egipte i l’Índia.

Pel que fa la península Ibèrica, hom sap que Espanya va néixer el 1479 quan Ferran II d’Aragó i Isabel de Castella, que 10 anys abans havien celebrat el seu casament, van unir les dues corones, fins aleshores ben distintes. Doncs bé, sumant 550 anys al 1479, s’arriba a la conclusió que l’estat espanyol es desintegrarà el 2029. Aleshores, un nou ordre substituirà el que coneixem, una gran federació europea que, segons Deulofeu, serà liderada per Alemanya, amb qui Catalunya treballarà per construir una nova Europa. Catalunya, per tant, haurà d’esperar com a màxim el 2029 per aconseguir la tant anhelada independència, si bé és possible que aquesta arribarà abans d’aquesta data deixant una Espanya agonitzant, a la penúltima fase del seu cicle de vida, ofegada per la mancança del seu motor econòmic. 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut