Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Solució impossible

|

- Publicitat -

El nostre país ha arribat a una situació realment insostenible. En tots els àmbits, però sobretot en l’econòmic, on l’espoliació fiscal sembla imparable, amb 60 milions d’euros cada dia, i encara s’incrementarà més en un futur pròxim quan els subsidis europeus a Espanya toquin fons.

D’altra banda, la nostra capacitat de legislar està sent atacada i limitada encara amb més força d’ençà que la sentència sobre l’Estatut(et) ha obert la veda als partits espanyolistes per poder-s’hi esplaiar. Ja ho va advertir el PP en el seu moment, que si reformàvem la Constitució, hi podríem sortir perdent. I això ha passat ara amb la malaguanyada reforma de l’Estatut.

Publicitat

Davant aquests fets, els partits polítics parlamentaris ens ofereixen una sèrie de solucions impossibles d’assolir. Deixant de banda el PP, o C’s, que no n’ofereixen cap perquè interpreten que l’asfíxia econòmica del nostre país no és un dels problemes que preocupen a “la gent”, tenim ara per ara quatre propostes:

– Concert econòmic
– Estat federal
– Referèndum per a la independència
– Declaració Unilateral d’Independència

No cal entrar en els detalls. Experts jurídics ja han explicat fil per randa que les tres primeres propostes no són opcions plausibles: totes tres requereixen de l’aprovació i col·laboració d’Espanya, i a més les dues primeres no garanteixen el sanejament de les arques del nostre país, ja que feta la llei, feta la trampa, i els polítics espanyols ja fa segles que són uns especialistes en aquest tema, això quan no es fan les lleis directament a mida, amb un sistema legal dissenyat per reprimir i controlar les “autonomies rebels”.

Només la quarta opció és realista i la que, a més, compta amb l’aval internacional. Només depèn de nosaltres, amb la força dels nostres vots, l’expressar massivament el nostre rebuig a una situació realment insostenible, amb un Estat que ens humilia i controla, amb uns mitjans espanyols totalment hostils envers Catalunya, i un sistema legal i polític totalment fet a mida per als interessos dels espanyols, i no pas els nostres.

No es tracta d’anar contra Espanya ni contra ningú. Volem defensar el que és nostre i sortir d’una situació realment insuportable, de clima diari de tensió i hostilitat entre Catalunya i Espanya que només es resoldrà el dia que Espanya ens respecti i ens tracti d’igual. I això només passarà quan esdevinguem independents.

Mahatma Gandhi va deixar escrit, respecte la independència de l’Índia: “Primer t’ignoren, després se’n riuen. Més tard t’ataquen, finalment guanyes”. Cada dia hi som més a prop, ja som el 50% de la població que la volem, segons les darreres enquestes d’opinió. El 28 de novembre no ens podem quedar a casa, o votar en blanc, o un partit unionista com CiU o PSC. El 28 cal votar independència. Clarament, sense dubtes.
  

Publicitat

Opinió

Minut a Minut