Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

Carta oberta a Alberto FABRA

|

- Publicitat -

Molt honorable senyor FABRA,

Li escric des d'una part del territori dels Països Catalans, concretament des del Principat de Catalunya. Una nació que com el País Valencià i les Illes Balears (i d'altres indrets) té la llengua i la cultura catalanes com a eix vertebrador de la seva societat.

Publicitat

El motiu d'aquesta missiva és, com ja deu suposar, l'ignominiós tancament de la ràdio i televisió valencianes (Ràdio Nou i Canal 9) efectuat amb nocturnitat i traïdoria el proppassat divendres 29 de novembre d'enguany. És el que alguns analistes qualificaven de Black Friday Fallero. L'aquelarre més dantesc que mai s'hagi efectuat a cap lloc del món d'uns mitjans de comunicació públics, exceptuant els de la ràdio i televisió gregues per mandat exprés de la troika comunitària, l'11 de juny d'enguany. 

Coneixem perfectament que els anteriors governs de la generalitat valenciana encapçalats, com el seu, pels dirigents del partit popular Eduardo ZAPLANA i Francesc CAMPS van usar la ràdio i la televisió públiques com el seu negociat particular, no pas ja del Partit Popular de la Comunitat Valenciana, ni del govern de torn, sinó del nucli dur d'aquest govern al qual rendien comptes mitjançant la compra de voluntats dels seus treballadors més importants a base de malbaratar el seu pressupost atorgant sous estratosfèrics, que en cap mesura tenien relació amb la realitat del mercat al mateix temps que construïen una ràdio i televisió públiques de pèssima qualitat basada en programes tele-escombraries cútre-de-luxe tipus Tómbola. I el que és més greu, quan més creixien els casos de corrupció política més es va començar a allunyar la realitat popular socio-cultural de la terra minvant els seus índexs d'audiència.

Coneixem a debades que la llengua i la cultura pròpia del país valencià han estat aïllades i apartades de qualsevol programació prime-time fins i tot a vegades inexistent, sense que gran part de la població protestés de forma preocupantment significativa per preocupar el poder polític establert.

Coneixem amb escreix que la seva política de fets consumats relativa a la tria, pràcticament a dit, dels responsables dels serveis informatius de Ràdio 9 i de Canal 9 amb la finalitat de controlar la construcció del relat polític del que havien de saber els habitants del seu país. I també com aquests mateixos esdevenien els singulars sacerdots seculars guardians del missatge del govern de torn.

Coneixem àmpliament que la societat valenciana també va ser en gran part culpable del seu declivi degut a la manca d'encert a l'hora de saber triar els responsables polítics adients. El poble del País Valencià és culpable també per no haver sabut o no haver volgut dotar-se d'uns dirigents polítics respectuosos amb la llengua i la cultura catalanes. Quan un poble perd la seva dignitat d'aquesta forma tot pot passar. Com fins i tot que es tanqui barroerament una Ràdio i Televisió Valencianes per la porta del darrera i sense cap sentit econòmic d'estalvi, ja que en aquest sentit els números semblen força clars.

Coneixem suficientment l'excés d'una plantilla de 1.700 treballadors sobre-dimensionada amb escreix, a la qual durant força anys els hi ha anat prou bé callar i mirar cap a un altre costat davant les contínues censures a les quals hi estaven acostumats, com la nul·la informació de l'accident del metro de València del proppassat 3 de juliol del 2006. La qual cosa es correspon evidentment alhora amb l'enorme manca d'ètica professional a l'hora de gestionar les peces noticiables dels serveis informatius, practicant la censura dels seus continguts i rectificant tard a l'adonar-se que el seu lloc de feina perillava i que havien fet un mal servei als ciutadans del país. Aquests se n'adonaren de mica en mica de l'esgarrifosa veritat esmicolant la confiança en la programació de la seva ràdio i televisió.

Coneixem que la llengua i la cultura autòctones dels territoris de parla catalana són instruments bàsics per a la seva cohesió i integració i que serveixen com a necessari ascensor social des d'un punt de vista progrés comunitari. Però tots aquests motius, desgranats ràpidament, no han d'ocultar el què ha passat realment. El que vostè ha fet ha estat aplicar els designis del pla preestablert per la Fundación para el Análisis y el Estudio Sociales (FAES), think tank vinculat al Partido Popular per tal d'aniquilar, amb l'excusa de la crisi econòmica, qualsevol eina de suport a la llengua i la cultura catalanes. Aquesta és la veritable raó de tot plegat. I això és el que el poble de Catalunya i la societat del País Valencià no permetran de cap manera. Ja sia a través de les multitudinàries manifestacions a València o amb l'exercici de la resistència pacífica aconseguirem fer caure un govern que ha robat un bé al poble valencià, enganyant-los amb falsos motius maquiavèl·lics d'ordre econòmic conjuntural.

Per això vull ressaltar des d'aquest humil aparador mediàtic que m'ofereix Directe.cat que avui ja s'ha realitzat un espontani assaig de la propera #ViaValenciana envoltant el palau de la seu de la Generalitat. Tic Tac Tic Tac El compte enrere ha començat!

Com deia en Lluís LLACH a “L'Estacaque avui ha tornat a sonar amb moltíssima força pels carrers del País Valencià: “Si estirem TOTS ella caurà. I molt de temps NO POT DURAR!”

Atentament,

Un valencià del nord. 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut