Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

CARTA OBERTA A ARTUR MAS, ORIOL JUNQUERAS I ANTONIO BAÑOS

|

- Publicitat -

Benvolguts compatriotes,

Algú haurà de cedir. Algú de vosaltres tres i el que representeu haurà de cedir i sé que això no és fàcil. De fet, és el més difícil en un món on els egos i els interessos de partit sempre han primat. Però de la mateixa manera que la independència és l’excepció a la regla (són molt poques les nacions que s’han independitzat), l’excepció a la regla -que sigui primer l’interès de país que el del partit- és l’únic valor possible que ens portarà a la llibertat.

Publicitat

Quan cedeixis en favor de la independència seràs vist amb recança per una part del teu partit. Et diran que has estat feble, que tenies tota la legitimitat per no fer-ho i que l’altre t’ha pres el pèl i ara el partit en patirà les conseqüències. A curt termini tindràs la sensació de frustració i injustícia perquè tenies la raó. Però no et deixis emportar per aquests sentiments, car tot seguit tindràs l’admiració i l’escalf d’un poble. No t’equivoquis, la d’ara no és ni de bon tros la batalla més important que et tocarà afrontar. La definitiva serà la de confrontar-nos a l’estat espanyol per declarar la independència. I si tu cedeixes ara en favor de la llibertat, seràs qui més legitimitat tindràs. Quan ho facis acumularàs el més gran dels capitals, el de la generositat, i això el país t’ho sabrà agrair.

Sabem que estàs molt preocupat per no escapçar el partit, per no deixar-lo sense un lideratge fort i solvent, en un moment en que se sent feble i està assetjat per la justícia espanyola. Però pensa que unes noves eleccions després d’un fracàs com el que s’està gestant encara el debilitarà més. També sabem que flirteges amb la possibilitat que unes noves eleccions et permetin per primera vegada accedir a la presidència de la Generalitat i des d’allà creus que, ara sí, segur, proclamaràs la independència, però no t’equivoquis, l’independentisme per separat no assolirà la força que ara té i estaràs obligat a pactes antinaturals si vols governar. Finalment, és lògic que no vulguis partir el partit, i que t’hi vas comprometre en aquesta decisió de no investir de nou l’actual President. Però els partits demostren la seva maduresa quan arriben les decisions difícils, i si ara no prens la decisió encertada quedareu deslegitimats per molt temps per poder tornar a marcar la pauta de la independència.

La majoria que hem votat independència només us demanem una cosa: podeu-vos d’acord per declarar la independència amb un govern capaç de gestionar-la. I feu-ho ara. Que l’interès de partit no us faci traïdors. Visca la República Catalana!

Uriel Bertran i Arrué
Un dels quasi dos milions de catalans que us hem votat

 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut