Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

S’immola una dona tibetana de 47 anys

|

- Publicitat -

Norchuk, una dona nòmada tibetana de 47 anys del llogaret de Trotsuk a Ngaba, s'ha convertit en la 137ª persona del Tibet que mor en un acte d'immolació, com a forma de protesta, contra el govern xinès des del 27 de febrer de 2009.

No és casual que l'auto immolació arribi just quan s'apropa, demà, el 56è aniversari del Dia de l'Aixecament Nacional tibetà. Aquesta data recorda la revolta tibetana contra l'ocupació xinesa de 1959. Xina ha desplegat els darrers dies milers de forces armades per tal d'evitar actes reivindicactius però és incapaç d'aturar actes d'immolació com el de Norchuk que són fruit de la desesperació. De fet els equips policials duen, al Tibet, aparells extintors per actuar en el cas de que algun activista tibetà es cremi de forma voluntària com a acte de protesta.

Publicitat

La Xina va presentar l'any 2003 un pla per sedentaritzar la pacífica població nòmada tibetana. Es tracta d'un dels desplaçaments de població més important de la humanitat comparable al del règim de l'apartheid a Sudàfrica. En aquest cas, però, no hi ha hagut ni sancions ni embargaments contra el gegant xinès. Només silenci, un ominiós silenci. S'hi han traslladat 2.300.000 persones segons la pròpia televisió xinesa.

La notícia s'ha conegut avui però fou el passat dijous 5 de març quan la dona, que deixa un marit i dues filles, es va cremar. També s'ha donat a conèixer que Norchuk era vegetariana. La darrera immolació l'havia protagonitzat el monjo budista Kalsang Yeshe el 23 de desembre de 2014 a la vora d'una nova comissaria que s'havia construit davant del seu monestir i és usada com a lloc repressiu contra el poble tibetà.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut