Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Una manifestació recorda que fa un any va ser segrestat Zahid Baloch

|

- Publicitat -

Milers de persones s'ha manifestat avui a Karachi, la ciutat més poblada del Paquistan convocades pel Baloch National Front. Han demanant saber on és Zahid Baloch. Aquest dirigent estudiantil va desaparèixer tot just fa un any i des de llavors no se n'ha sabut res. Baloch presidia el moviment Baloch Students Organization (Azad). La BSO és una veterana organització fundada l'any 1967 per reivindicar els drets nacionals de la minoria balutx del Paquistan. El segrest del líder estudiantil ha provocat diverses protestes. La més destacada la vaga de fam de Lateef Johar que va allargar-se 46 dies sense cap resultat enllà de promeses de grups de drets humans per intensificar les pressions per saber on és Baloch.

La manifestació d'avui ha denunciat que hi ha 13.000 balutxs a les presons paquistaneses i que el cas de Zahid Baloch és comú però sovint els desapareguts ho són per sempre i, al no ser coneguts, no se'n sap res més ni hi ha mobilitzacions. Els balutxs són set milions al Pakistan, això significa un 4 % de la població i hi ha minories balutxs a l'Afganistan, l'Iran i Turkmenistan. La seva llengua és indoirània i propera al kurd o el persa. Els balutxs són sunnites i majoria a la regió amb minoria pashtun i grups d’hazaras. El Balutxistan representa el 44 % del Paquistan però hi viu un només un 5 % de la població.
 
LA BSO és avui dividida entre BSO (Pajjar), vinculada al governant National Party (2003), autonomista balutx d’esquerra; en segon lloc hi ha la facció BSO (Mengal), vinculada al Balochistan National Party (1996), autonomista d’esquerra i que té un escó del Paquistan, i finalment la BSO (Azad) de 2001, vinculada al Balochistan Liberation Front (1964). Els balutxs han protagonitzat diversos alçaments contra l'estat paquistanès. El darrer va començar el 2005 per reclamar recursos naturals i actualment hi ha combats entre les diverses faccions balutxs i l'exèrcit.[soliloquy id=”226304″]

Publicitat

Opinió

Minut a Minut