Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024
Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024

Xina executa tres uigurs

|

- Publicitat -

L'any 2.014 foren executades per la Xina més de 700 persones sota l'acusació de “separatisme”. La majoria de l'ètnia uigur, una minoria de religió musulmana i llengua propera al turc que viu al Turquestan Est, a l'extrem occidental de l'estat xinès. Iskandar Ehet, Turgun Tohtunyaz and Hasayn Muhammad, assasinats dimarts, van ser condemnats el setembre a pena de mort per col·laborar en l'atemptat de l'u de març de 2.014 a l'estació de Kunming, al Turquestan Est o Xinjiang. Aquell dia quatre persones van atacar amb ganivets les persones que hi havia a l'estació de ferrocarril. La policia va abatre els quatre atacants i va detenir una cinquena, Patigul Tohti. Pel que fa a Patigul Tohti que estava embarassada en el moment de la seva detenció ha estat condemnada a cadena perpètua. L'atac va deixar un balanç de 31 persones mortes i 141 de ferides.

Dies després els altres tres acusats van ser detinguts per la policia xinesa tot i no haver participat directament en els fets. Se'ls va acusar de voler marxar del país i se'ls va condemnar per “separatisme”. El seu judici, segons Dilxat Raxit, del Congrés Mundial Uigur, no va tenir cap garantia ni netedat. Segons l'entitat uigur, activa des de l'exili, fou impossible cap defensa legal dels acusats i el règim xinès usa aquests judicis com a propaganda. En aquest cas, però, el propi Raxit no nega que els acusats estiguéssin vinculats a l'acció com un acte de desesperació davant l'horrible situació que es viu al Xinjiang: “ells van veure clar que no podien fugir i estaven desesperats i amb l'amenaça de ser detinguts”.

Publicitat

Segons els grups uigurs la situació repressiva sobre els uigurs és absolutament brutal i els atacs amb ganivet són mostres de la desesperació que viu la que, avui, ja és minoria al seu propi país. Negats de qualsevol dret, els uigurs han passat a ser el 45 % de la població davant la colonització premeditada dels xinesos.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut