Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024
Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024

Els indígenes fan una reeixida mobilització arreu del Brasil

|

- Publicitat -

Del 13 al 16 d’abril s’ha dut a terme la Setmana de Mobilització Indígena al Brasil. Ha estat organitzada per l’Articulação dos Povos Indígenas do Brasil (APIB). Aquesta organització, creada fa més d’una dècada, s’ha convertit en la punta de llança de les reivindicacions de les prop de 200 nacions indígenes del Brasil. En conjunt conformen un 0,4 % de la població. Malgrat la poca rellevància en termes quantitatius, els indígenes són un element clau de la societat. De fet, són un element essencial per la pervivència del planeta doncs preserven part de l’Amazones, el pulmó de la Terra. La seva lluita és l’ecologisme abans de que aquest fos conegut com a tal. La destrucció dels seus hàbitats durà com a conseqüència un resultat fatal per tot l’ecosistema mundial.
 
La mobilització, en la seva onzena edició, ha consistit en una enorme acampada. Prop de 1.500 delegats han situat les seves tendes a l’esplanada dels ministeris, a Brasília. Just davant del parlament brasiler on s’hi juga el seu futur. El dia 14 van manifestar-se per l’artèria principal de Brasilia (Eixo Monumental), amb el suport del moviment camperol Frente Nacional de Luta Campo e Cidade. El dia següent foren rebuts pel ministre de la presidència on van demanar el reforçament de la FUNAI, l’entitat governamental que gestiona les qüestions indígenes i la demarcació de les seves terres. Finalment el dia 16 van ser autoritzats a entrat al parlament en una sessió especial 180 dirigents indígenes.
 
Tot i que s’han realitzat mobilitzacions arreu del país, la principal ha estat l’Acampamento Terra Livre. Celebrat des de l’any 2003 en anys no consecutius, enguany el campament ha arribat a la seva onzena edició. I una de les més decisives. Segons un dirigent kayapó, els estan duent a “estar en peu de guerra”. El motiu és la Proposta d’Esmena Constitucional 215 coneguda com a PEC 215. És una modificació del text que dóna les competències de demarcació de les terres indígenes al congrés enlloc de tenir-les el govern federal. La qüestió s’arrossega des de l’any 2000 però a finals de l’any passat es va reactivar. En aquest pas fou clau el Front Parlamentari Agropecuari format per empresaris agro-forestals que volen explotar les terres indígenes. Per fer-ho simplement han de transformar la seva denominació. Com el govern no els hi ho permet han decidit treure-li aquesta competència. La presidenta Dilma Rousseff ja ha dit que votaran en contra de la PEC 215 però com apunten els indígenes ella mateixa té aturats 335 processos de demarcació de terres que fa dues dècades que esperen sanció.
 
El lobby dels empresaris juga fort per obtenir rèdits de les terres indígenes però aquests també han aconseguit crear una xarxa, encapçalada per l’APIB, amb molts suports. Per exemple fa un mes es creava el Front Parlamentari de Suport als Pobles Indígenes i les mobilitzacions, una vegada més, han estat reeixides. Les darreres foren abans de la celebració del mundial de futbol i, després, el desembre quan va haver-hi un policia ferit per una fletxa.[soliloquy id=”226310″]

Publicitat

Opinió

Minut a Minut