Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024
Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024

L’Estat Islàmic ja té, finalment, força aèria

|

- Publicitat -

La BBC ha descrit com un “joc perillós” el que ha iniciat el govern turc aquesta setmana. El govern turc , oficialment, forma part de la coalició internacional contra l’Estat Islàmic. En realitat, però, són desenes les proves que demostren l’ajuda d’Ankara cap al grup islamista. Ha enviat armes, ha acollit els ferits, ha fet de la frontera el punt d’entrada de voluntaris a l’IS i s’ha negat a bombardejar els extremistes.
El gir d’aquesta setmana consisteix en: creixent nombre de detencions, cedir en deixar una base, la d’Incirlik, als EUA per a bombardejar Síria i un xoc amb dos morts que ha quedat poc clar. El punt culminant fou que el govern d’Erdogan va anunciar l’inici de bombardeigs contra posicions de l’IS a Síria. I llavors es va veure la trampa política, la mentida.
Des de dijous l’aviació turca no ha realitzat ni cinc bombardeigs contra les posicions de l’IS a Síria. En canvi ha bombardejat 400 punts de la milícia kurda del Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK) a l’Iraq violant l’espai aeri de l’estat veí . Al mateix temps ha llençat una macro operació repressiva contra l’Estat Islàmic. Ara bé, hi va afegir que també seria contra “qualsevol terrorisme”. De les prop de 600 detencions  quatre cinquenes parts són persones vinculades al moviment kurd o a l’esquerra turca. Dues persones han estat assassinades extra judicialment. Com s’entén si la prioritat era l’IS? S’entén mentint i fent una trampa política.
Turquia ha tingut els darrers mesos l’IS a la frontera amb Síria. Entre mig algunes zones del nord de Síria eren controlades per milícies kurdes properes al PKK. Turquia ha anat proveint d’armes, electricitat i aliments a l’IS. En tots aquests mesos no han tingut ni un sol incident. Soldats turcs acompanyaven a voluntaris islamistes fins la frontera i els ajudaven a creuar. A canvi Ankara va demanar a l’IS que esclafés els kurds. El 15 de setembre els islamistes van iniciar un brutal assalt contra un dels tres cantons autònoms kurds de Síria: Kobanê. I gairebé el van conquerir però la resistència kurda va sorprendre al món i, a més, van rebre ajuda dels EUA en forma de 900 bombardeigs contra l’IS.
A partir de 26 de gener d’enguany les milícies kurdes iniciaven un contraatac pel qual han conquerit 400 poblacions sirianes. El 15 de juny ho feien a Tell Abyad tallant un dels dos cordons umbilicals que usava Turquia per ajudar l’IS. Ara preparava l’atac sobre el segon: Jarablus. És en aquest moment, quan Turquia ha dit que ajudaria en la lluita contra l’IS. La realitat és tot el contrari.
L’objectiu bàsic del govern turc és vincular l’Estat Islàmic amb el moviment kurd i posar-los al mateix sac. Tot i ser dues propostes antitètiques. L’IS és un grup agressiu, masclista, que decapita presos, que imposa l’islam. El PKK és un grup d’autodefensa, feminista, que mai ha executat cap pres, que proposa la convivència ètnica i religiosa a Síria en base al confederalisme democràtic. Per això seguir dient que Turquia s’uneix a la lluita contra l’IS és fals. El govern turc ha usat el pretext de l’IS per atacar, sense pietat, la minoria kurda. Quan precisament els kurds són els únics que han derrotat a l’IS, ara Turquia els bombardeja. L’Estat Islàmic ja té força aèria.
 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut