Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

Milers de persones es manifesten pels indis argentins

|

- Publicitat -

Amb el lema 'La terra és la nostra vida. 5 mesos, més de 500 anys esperant. Qopiwini Lafwetes', milers de persones van marxar el divendres 31 per Buenos Aires, capital de l'Argentina. Els encapçalava una caravana arribada de la regió de Formosa amb 60 integrants dels pobles Qom, Pilagá, Wichí i Nivaclé. Al seu costat membres d'organitzacions socials, polítiques i de drets humans. L'objectiu principal era donar suport a  l'acampada QoPiWiNi per les dues primeres lletres del nom de les quatre nacions indígenes acampades. Porta més de cinc mesos de protesta a les cèntriques avingudes de 9 de Juliol i Avinguda de Maig.

La jornada es va realitzar en vigílies de l'1 d'agost, Dia de la Pachamama, Mare Terra pels indígenes.  Pretenia trencar la invisbilitat a la que el govern argentí ha condemnat els indis. Un ostracisme majúscul, absolut. La principal demanda del col·lectiu és ser escoltats per la presidenta argentina, Cristina Fernández de Kirchner. Ella s'ha negat a rebre'ls. El conflicte social i ambiental que es lliura a Formosa és el nucli de la seva protesta. La política agrària i energètica del govern de Fernández està agredint directament les comunitats indígenes. Per una part pel que fa a les seves activitats tradicionals: l’artesania, l’agricultura i a la recol·lecció de llavors depenen l'accés de terres comunals.  La instal·lació d’una planta processadora d’urani en un territori indígena qom suposa la fi de la seva pràctica de recol·lecció. 

Publicitat

La columna va anar fins a  la Casa Rosada, centre polític del país americà. Allà, els integrants dels pobles originaris en lluita al costat de les organitzacions socials i polítiques van demanar, una vegada més, ser rebuts pel govern .  “La pilota ara quedar picant a l'àrea del govern nacional”. Però, una vegada més la resposta de Cristina Fernández serà el silenci, un oprobi per a poder continuar explotant els recursos naturals dels indígenes. Quan ja no els hi queda res, encara els hi pretenen robar alguna cosa més. [soliloquy id=”226329″]

Publicitat

Opinió

Minut a Minut