Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

Les autoritats veten l’ús del warlpiri a una diputada aborígen

|

- Publicitat -

La diputada liberal Bess Nungarrayi Price, del parlament de l'estat de Northern Territory, Austràlia ha demanat el reconeixement de la llengua  warlpiri a la institució. Price té el warlpiri com a llengua materna i vol utilitzar-la al parlament. De fet ho va provar el passar desembre però la presidenta del parlament va cridar-la a l'ordre. Les llengües aborígens australianes són prohibides d'usar a la seva terra autòctona mentre és imposada una llengua estrangera, l'anglès. El febrer Price va presentar un escrit en la seva llengua pròpia i el parlament el va refusar per “dificultat de traduir”. En canvi el primer ministre Malcolm Turnbull, també liberal, va fer servir la llengua ngunawal al parlament federal en un gest re reconciliació amb els aborígens. 

 

Publicitat

Price ha denunciat la demagògia dels seus companys de partit aplaudint el gest de Turnbull, que va usar una llengua ja morta, i prohibint la utilització d'una llengua encara viva. Els warlpiri són uns 5.500 aborígens dels que més de la meitat conserven la llengua pròpia com a materna. El warlpiri s'escriu en alfabet llatí des dels anys cinquanta i pertany a la família lingüística més important de les llengües aborígens, la pama-nyungan. És la cinquena llengua més parlada de les 86 que encara subsisteixen. En el moment d'arribar els britànics, a Austràlia, hi havia unes 180 llengües vives autòctones.

Price ha dit: “Parlo una llengua encara viva que és parlada per milers de persones al Territori del Nord i es va considerar que parlar-la era ofensiu, no ho puc entendre.” Al Territori del Nord, un 30 % de la població és aborigen. Price va descriure el sentiment de frustració, ultratge, por, que li va provocar tornar a viure com la seva llengua era proscrita. Al capdavall, diu la diputada, “A nosaltres se'ns menysprea i imposa l'anglès cada dia de les nostres vides”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut