Edició 2120

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 15 de maig del 2024
Edició 2120

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 15 de maig del 2024

Mig centenar de quítxues comencen una vaga de fam a Lima contra la minera MMG Limited

|

- Publicitat -

Mig centenar de quítxues de la Unión de Comunidades Campesinas de influencia directa e indirecta afectadas por el proyecto minero Las Bambas (UCCAMBA) van iniciar la protesta, encadenats, el 29 de març. Van arribar a Lima el 8 de març procedents de la Vall de l'Apurimaq on mantenen un conflicte amb la companyia MMG Limited. Els vaguistes representen a 47 comunitats indígenes del grup chanca afectades que apleguen a 40.000 persones.

Membres de les comunitats, monolíngües quítxues, van signar el 2004 un acord amb una empresa permetent l'explotació minera a la zona però l'acord és invàlid, sostenen els indígenes, doncs ni sabien què signaven; de fet no sabien ni escriure. Un 70 % de la població d'Apurimaq té com a llengua materna el quítxua i un 21 % és analfabeta.

Publicitat

L'any 2013 l'acord inicial es va renovar oferint l'empresa ensenyament a les comunitats però MMG Ltd, que va comprar els drets d'explotació el 2014 no ha complert el seu compromís. Ara es nega a rebre els quítxues d'Apurimaq on el 21 % de la població és analfabeta. L'empresa MMG Ltd és de capital xinès, tot i tenir oficialment la seu a Austràlia, i la seva explotació minera ha provocat una notable contaminació, la mort d'espècies de cultiu i fins i tot afectat al bestiar dels indígenes. L'any passat les protestes indígenes van incloure una aturada i el segrest d'alguns operaris de la minera però la resposta del president Ollanta Humala fou molt dura. La policia va matar tres manifestants indígenes, Humala va acusar les comunitats d'irresponsables i va donar ple suport a la minera. Ollanta Humala és president des de l'any 2011 quan fou escollit al capdavant de la coalició d'esquerra Gana Perú. El seu suport, la connivència de jutges, fiscals i policia, ha dut als membres d'UCCAMBA d'acusar a tot l'estat d'estar a sou de la minera. Els amplis beneficis del coure que extreu permeten pagar això i més. Tot, per poder arrencar de la terra quítxua el mineral i malmetre-la per sempre sense doanr res a canvi als seus legítims propietaris.

Per a denunciar la situació a MMG Limited contactar-hi aquí.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut