Edició 2120

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 15 de maig del 2024
Edició 2120

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 15 de maig del 2024

El govern dels EUA dóna 107 milions $ als Peus Negres per a recuperar terres

|

- Publicitat -

La secretària de l'interior dels EUA, Sally Jewel, va formalitzar l'entrega el 5 de maig en una visita a la reserva Blackfoot a Montana. La reserva té 7.800 quilòmetres quadrats on hi viuen 10.400 indígenes (cens de 2.010) dels aproximadament 12.000 que hi ha als EUA. A més hi ha uns 16.000 blackfoot o blackfeet al Canadà. La confederació Blackfoot o Niitsítapi (gent original) és formada per:

– Kainai o Káínaa (“Molts caps”) o Blood. S’anomenen els Kainaiwa.

Publicitat

– Peigan (dividits entre nord i sud)

– Siksiká o Blackfoot

També usen el nom Niitsitapii (gent real). Se’ls considera els primers habitants de les praderes. Els Blood hi són des de fa uns 6.000 anys . Pels Blood el creador és Apistotoki qui va regalar el búfal o inni. Les cançons de la nació són anomenades Ninixkiátsis amb vocals i tambors (istoklimatsis) i rattles (auana).

 

La parcel·lació afecta a l'ús de les terres 

Jewel va qualificar l'acte com un pas decisiu en la restauració de les terres tribals de la nació dels Blackfeet per a futures generacions. Els diners es destinaran a comprar terres que havien estat de la nació indígena fa 130 anys i transferir-les al govern tribal. Un 60 % de les terres de la reserva blackfoot estan dividides en petites parcel·les amb més de 8.000 propietaris. Donat que no hi ha acords comuns sobre com usar-les, aquestes terres queden abandonades i la nació blackfoot els vol donar un ús medio ambiental o econòmic.

 
El retorn del búfal

El mes de març els blackfoot de Montana van dur a terme un esforç per donar un ús de protecció natural a les seves terres. Van retornar el bisó a Montana procedents de la veïna Alberta (Canadà) on aquest animal ha estat conservat a la Reserva Kainai Blood 148. Amb 1.400 quilòmetres quadrats i prop de 4.000 habitants, aquesta és la reserva indígena més gran del Canadà. A la mateixa Alberta hi ha també la reserva Piikani i la Siksika 146. El “retorn a casa”, en paraules d'Ervin Carlson, president de l'Intertribal Buffalo Council i ell mateix un Peu negre, ha estat celebrat pels conservacionistes. En canvi els ranxers de Montana s'hi han oposat. Els búfals que han arribat, prop de 90, són purs i mai s'han creuat amb bestiar. Segons els ranxers això pot provocar malalties als ramats de Montana.
 

Elouise Cobell, la dona que va canviar-ho tot

Fou una activista blackfoot, Elouise Cobell o Yellow Bird Woman(1.945-2.011), qui va iniciar el procés judicial l'any 1.966 contra el govern. Un procés etern que va acabar el 2.009 amb una sentència compensatòria a favor de les nacions indígenes amb 3,4 bilions de dòlars per a compensar les nacions indígenes. Prop de 2 bilions seran destinats a recomprar terres tribals manllevades per incompliments de tractats. Ha estat la major derrota judicial del govern nord-americà front els indis. El parlament dels EUA va aprovar la partida de 1,9 bilions i signada pel president el 2.012.

 

 

[soliloquy id=”226357″]

Publicitat

Opinió

Minut a Minut