Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

Rússia reclou a un manicomi el cap de la minoria tàtara de Crimea

|

- Publicitat -

El president del parlament tàtar de Crimea o Mejlis, Ilmi Umerov, ha estat tancat a un psiquiàtric pel govern rus de Vladímir Putin. Rússia es va annexar Crimea l'any 2014. A la península hi viuen una majoria russa i ucraïnesa i una minoria tàtara, l'única autòctona de la zona i avui reduïda a un 15 % de la població. Els tàtars constituïen el 98 % de la població de Crimea el segle XVIII. La Rússia tsarista va enviar-hi colons fins que, el 1897 havia reduït els tàtars al 35 %. Tot i així continuaven essent la majoria front el 33 % de russos i el 11 % d'ucraïnesos. La Rússia soviètica va deportar la població tàtar el 1944. Més de 100.000 tàtars van morir en una operació ordenada per Stalin que la pròpia URSS va declarar crim contra la humanitat el novembre de 1989.

El 12 de maig d'enguany, Umerov va ser detingut pel govern “democràtic” de Putin acusat d'oposar-se a la clausura de l'únic canal de televisió que emetia en llengua tàtara: ATR TV. Les autoritats russes el van obligar a signar una declaració abans d'alliberar-lo pel seu estat físic. Umerov és diabètic, té hipertensió i és malalt de Parkinson. Després del seu període de detenció, la salut d'Umerov va anar empitjorant.

Publicitat

L'onze d'agost un tribunal rus va obligar-lo a sotmetre a un examen psiquiàtric. Els psiquiatres russos van determinar que calia ingressar al militant tàtar a un hospital mental. La policia de Putin el va recloure al manicomi de Simferopol el 18 d'agost. Des de llavors, la seva salut ha empitjorat de manera difícilment reversible. Fins i tot l'Organització per a la Seguretat i Cooperació d'Europa han demanat el seu alliberament però, com és habitual, el govern rus n'ha fet cas omís.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut