Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

Dos diputats de l’N-VA dimiteixen per què el partit no prioritza la independència de Flandes

|

- Publicitat -

Veerle Wouters i Hendrik Vuyevan anunciar el 21 de setembre la seva sortida de la Nova Aliança Flamenca (N-VA), el principal partit de Flandes. Anteriorment ja havien criticat, en públic, les posicions del dirigent del partit Bart de Weber a qui acusen de prioritzar la governabilitat de Bèlgica enlloc de la independència de Flandes. La seva participació en el govern federal, des de 2014 en que va convertir-se en primera força de Bèlgica, ha provocat les tensions. 

Wouters i Vuyevan eren els responsables de l'Objectief V, el programa de l'N-VA per a emancipar Flandes a l'horitzó de 2019 però critiquen que Weber és més interessat en implantar polítiques de centre-dreta a tota Bèlgica. Aquets ho nega i ha ordenat proseguir amb l'Objectief V i transformar Bèlgica en una confederació.

Publicitat

Vlaamse Volksebeweging (VVB), liderat per Bart De Valck, ja ha donat suport als dimissionaris i treballarà conjuntament amb ells en l'Objectief VL. Però el gran beneficiat és el Vlaams Belang, formació que té en la independència la seva prioritat i va veure's molt erosionat pel creixement de l'N-VA. L'any 2014 N-VA va obtenir un 32,5 % dels vots creixent des del 28 %. En canvi el Vlaams Belang (Interès Flamenc) va baixar del 12,6 al 5,8%. El seu discurs oposat a la immigració va perjudicar-lo front el plantejament de dreta moderada de l'N-VA. Les enquestes apunten, ara, que la situació s'ha revertit. N-VA amb prou feines arriba al 25 % mentre el Vlaams Belang fins i tot supera els resultats de 2.010 amb més del 13 %. Un repartiment, però, que continua deixant l'independentisme flamenc amb el 41 % dels vots, lluny de la majoria absoluta.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut