Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

La policia argentina assassina un indígena maputxe a trets

|

- Publicitat -

L'indígena formava part d'un grup de maputxes que havia ocupat, simbòlicament, el parc “nacional” Nahuel Huapi argentí a Villa Mascardi, Bariloche. El mateix, conegut com a Lof Lafken Winkul Mapu, és part de les terres de Wallmapau que van ser manllevades per Argentina. Els maputxes de Bariloche viuen en condicions terribles donada l'explotació de les seves terres per l'estat argentí. Els indígenes foren desalltjats el 23 de novembre per centenars d'antidisturbis. Dos activistes, un matrimoni, foren detinguts. 

 

Publicitat

El 25 de novembre, segons  Red de Apoyo a Comunidades en Conflicto (MAP), una desena de maputxes va retornar a la zona. Tres d'ells foren ferits per trets de la policia de Macri. Serien membres del grup Resistencia Ancestral Mapuche (RAM). Més tard hi va haver enfrontaments entre els nadius i la policia colonial als carrers de Bariloche i es va assaltar la catedral. La víctima mortal encara no ha estat identificada.

Tot plegat passa poc després d'un altre crim mortal per part de la policia de Macri. L'activista argentí Santiago Maldonado  hauria estat assassinat per la policia argentina en l'assalt a una protesta maputxe al riu Chubut (Argentina). L'u d'agost va desaparèixer després de que la policia argentina carregués brutalment. Després de 77 dies de protestes el cos ha aparegut i es sospita que ha estat col·locat amb posterioritat doncs el lloc ja havia estat registrat.  Maldonado havia arribat a Chubut per donar suport a la protesta pel lof (finca) que ocupa l'empresa Benetton a la Patagònia argentina.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut