Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

La llista unitària corsa obté un resultat espectacular a la primera volta

|

- Publicitat -

L'aliança Pè a Corsica va obtenir una contundent victòria a la primera volta de les eleccions al parlament de l'illa, el 3 de desembre. La segona volta, el 10 de desembre, pot configurar un parlament de clara majoria nacional corsa front els nacionalistes francesos que serien minoria. La coalició de Femu a Corsica, autonomista, i Corsica Libera, independentista, va obtenir 54.211 front els 34.956 vots de 2015. Aquella vegada FaC i CL es van presentar per separat a la primera volta. Enguany ho han fet junts en una llista de país demostrant que presentar-se per separat els perjudicava. Amb una participació del 52,17 % (front el 58,29 % de 2015) han aconseguit un contundent 45,36 % dels vots respecte al 25,35 % de fa dos anys quan Femu a Corsica va aconseguir un 17,62 % dels sufragis i Corsica Libera un 7,73 %.

Les forces nacionals corses van aconseguir la presidència executiva i legislativa de l'illa per primera vegada l'any 2015. El president Gilles Simeoni era de Femu a Corsica mentre l'independentista J.Guy Talamoni va ser escollit president del parlament. A la segona volta van aconseguir un 35,34 % dels vots que es van considerar històrics i 24 dels 51 escons. El resultat de diumenge apunta a que revalidaran la majoria i fins i tot la podrien incrementar amb un programa que demana a l'estat francès negociar la situació de Còrsega. 

Publicitat

La llista dissident promoguda per Rinnovu, un partit independentista que no ha condemnat la lluita armada, va obtenir 3.451 vots (2,58 %) a les eleccions de 2015. En un creixement exponencial el dia 3 van arribar a 7.996 vots (6,69 %). Tot i no ser suficient per passar a segona volta ha demostrat que aquesta força, partidària de la independència tout court, ha doblat els seus suports. El fet de no passar a segona volta afavoreix la coalició Pè a Corsica que podria recollir gran part dels suports de Rinnovu diumenge que ve.

Pel que fa a les llistes nacionalistes franceses és simptomàtic que hagi estat Nouvelle Corse, la formació sense lligams amb partits de París, la que hagi quedat segona força. Tot i que el seu programa defensa clarament la unitat de França ho fa des d'una perspectiva regional corsa poc digerible als regionalistes. Segons el seu líder Jean-Martin Mondoloni la manera d'aturar els independentistes és aconseguir més autogovern i en especial un estatut fiscal. La seva llista no només no ha amagat la llengua corsa sinó que du un nom bilingüe: « La voie de l'avenir, A strada di l'avvene » i ha fregat el 15 %. La dreta clàssica francesa; Les Républicains i els bonapartistes no han arribat al 13 % i especialment lamentable ha estat el 11,3 % del moviment de Macron que es desinfla de forma ràpida. Els nacionalistes francesos d'esquerra, PCF amb el 5,7 % i dreta, FN, amb 3,3 % queden fora de la segona volta.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut