Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

La població de Biafra dona 30 dies al govern nigerià abans de que sigui bloquejada la seva economia altra vegada

|

- Publicitat -

Els Reformed Niger Delta Avengers han donat 30 dies a partir del 20 de març al govern nigerià per a tornar a nomenar a l'ex general Paul Boroh com a coordinador del Programa d'Amnistia Presidencial (PAP). Boroh va ser deposat pel govern federal. En cas de no ser confirmat en el càrrec Johnmark Ezonbi ha anunciat que “iniciarem l'operació cero petroli per a mutilar l'economia”.

Els ogoni i els ijaw reclamen drets sobre els recursos naturals del Delta del riu Níger que són explotats per oligopolis estrangers a canvi d'ajudes al govern nigerià. Les protestes ogoni van iniciar-se el 1992 i el 10 de novembre de 1995 els dirigents de les mateixes foren executats per Nigèria. Entre ells el poeta ecologista Ken Saro-Wiwa.

Publicitat

Entre 1998 o 1999 els ijaw van iniciar la seva revolta l'Ijaw Youth Council (IYC). El 20 de novembre de 1999 els militars nigerians van provocar una matança de la minoria ijaw coneguda com a “massacre d'Odi”. Encara avui no se'n saben exactament les xifres de persones assassinades però podrien ser centenars.

Davant l'esclafament, manu militari, de les protestes, el moviment del Delta del Níger va optar per la via de les protestes pacífiques. Al capdavall la regió forma part de Biafra i va ser escenari de la guerra de Biafra, entre 1967 i 1970. Hi van morir més de dos milions de persones. Però Nigèria va respondre amb la mateixa duresa a les protestes pacífiques. Això va acabar provocant el rebrot de grups armats al Delta. Des de 2003 han anat sorgint nombroses faccions armades. Les primeres Niger Delta People's Volunteer Force, fundada per l' ex líder de l'IJC Mujahid Dokubo-Asari que va fugir als boscos, i Niger Delta Vigilantes dels ijaw. El primer va declarar una “guerra total” a l'economia nigeriana l'any 2004. Ben aviat l'economia nigeriana, desena exportadora de petroli, va caure en picat. Els oleoductes van ser volats i els treballadors a les instal·lacions van patir els atacs de la població local ben organitzada. El Movement for the Emancipation of the Niger Delta va emergir el mateix 2004 per actuar pels rius i la costa de forma similar a la dels antics pirates. Nigèria va respondre amb una enorme operació militar (2008-2009) combinada amb una amnistia que va derivar en un acord. Fins a 30.000 rebels es van entregar essent amnistiats però curiosament no es van recuperar ni 3.000 armes. Fou llavors quan es va implementar el Programa d'Amnistia Presidencial (PAP). Però al capdavall aquest va fracassar. Certament es va aturar la violència i els rebels no foren castigats però les ajudes que havien d'arribar no ho van fer: es va tornar al punt de partida.

El març de 2016 va aparèixer el nou grup Niger Delta Avengers i va reprendre, amb sorprenent força, la revolta armada. Grups similars van sorgir i van atacar oleoductes i refineries. El Moviment per l'Estat Sobirà de Biafra (MASSOB) va donar el seu suport al grup rebel que ràpidament fou replicat per faccions similars (Niger Delta Searchlight, Egbesu Mightier Fraternity, Niger Delta Greenland Justice Mandate, Niger Delta Revolutionary Crusaders…). El mateix 2016 la majoria de grups van acordar un alto el foc i Paul Boroh, nomenat l'any anterior per aplicar el PAP, va comprometre's directament en trobar feina i ajudes per a la població local. El seu cessament, el 13 de març d'enguany, ha marcat un punt d'inflexió i la més que probable represa de les hostilitats entre la població de Biafra i el govern nigerià. A això s'afegeixen les amenaces, el mes de gener, d'altres grups* menors al membres de l'ètnia fulani que ocupen les terres locals amb suport del govern i a les instal·lacions petrolieres.

Finalment les autoritats locals, alineades en el PANDEF (Pan Niger Delta Elders Forum), formada pels ijaw, han reclamat avui al govern que eviti la violència “reestructurant la regió” i aportant ajuda immediata en una zona rica en recursos naturals però molt empobrida.

* Niger Delta Volunteers, Niger Delta Watchdogsand Convener, Coalition of Niger Delta Agitators, Niger Delta Warriors, Bakassi Strike Force.

Niger Delta Watchdogsand Convener, Coalition of Niger Delta Agitators; Ekpo Ekpo (Niger Delta Volunteers), Osarolor Nedam (Niger Delta Warriors) and Simply Benjamin (Bakassi Strike Force).

Read more at: https://www.vanguardngr.com/2018/01/niger-delta-militants-list-key-oil-assets-targeted-destruction/N

Niger Delta Watchdogsand Convener, Coalition of Niger Delta Agitators; Ekpo Ekpo (Niger Delta Volunteers), Osarolor Nedam (Niger Delta Warriors) and Simply Benjamin (Bakassi Strike Force).

Read more at: https://www.vanguardngr.com/2018/01/niger-delta-militants-list-key-oil-assets-targeted-destruction/

 

Presidential Amnesty Programme

Read more at: https://www.vanguardngr.com/2018/03/dont-panic-avengers-threat-sacked-boroh-dss-tells-nigerians/

 

 

 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut