Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

Els independentistes i autonomistes de l’Azawad signen l’acord de pau amb Mali

|

- Publicitat -

Els secretaris de les tres organitzacions que conformen la Coordinació de Moviments de l'Azawad (CMA)* van viatjar a la capital de Mali, Bamako, el 20 de juny. L'aliança formada per independentistes i autonomistes tuaregs i àrabs va signar l'acord de pau amb Mali. Entre ells el dirigent independentista tuareg Bilal Ag Cherif.

El text ratifica l'acord signat per Bamako amb les milícies pro governamentals de l'Azawad conegudes com a “Plataforma”. Es tracta de la plataforma unionista creada el 14 de juny de 2.014 pels paramilitars de Coordinació de Moviments i Front Patriòtic de Resistència i el grup tuareg pro malià GATIA.

Publicitat

A canvi de ratificar la pau, l'MNLA i els seus aliats han aconseguit el compromís de la realització de programes de desenvolupament de l'Azawad i no han entregat les armes. Els responsables del desenvolupament seran escollits a l'Azawad i no pel govern malià. L'ONU, amb una missió a l'Azawad des de 2.013, supervisarà el procés. MNLA no renuncia a l'autodeterminació i, arran del referèndum sobre el Brexit, ha iniciat una campanya per un referèndum similar a l'Azawad sobre Mali.

La majoria de la població de Mali, uns quinze milions de persones són de raça negra dividits en diferents ètnies, en especial la bambora i la songai. Tradicionalment han subjugat a les poblacions del nord on berbers tuareg i àrabs sumen 450.000 persones i suposen la majoria de l'Azawad, una regió majoritàriament desèrtica i sub desenvolupada. Mali hapracticat una política imperialista amb aquesta regió des de la seva fundació com a estat. Aquest fet ha provocat els alçaments de 1.961, de 1.990, 2.006, 2.007 i l'actual de 2.012.

Paral·lelament la tensió és creixent entre les dues faccions de l'MAA, la pro CMA i la pro Plataforma. El segon ha captat desenes de membres del primer a qui acusa de fer-se passar per ells per a realitzar accions de control sobre la població.

MNLA: Moviment Nacional d'Alliberament de l'Azawad, independentista

HCUA: Alt Consell per la Unitat de l'Azawad, autonomista tuareg

MAA: Moviment Àrab de l'Azawad, autonomista àrab. 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut