Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Més de 40 dies de vaga de fam de 4 presos maputxe

|

- Publicitat -

Miguel Toro Marin ,Cristian Levinao, Luis Marileo  y Claudio Huentecol són quatre presos de l’ètnia maputxe. Foren detinguts en diverses protestes reivindicatives dels drets territorials de la nació maputxe, conquerida, explotada i humiliada per l’estat xilè. Els maputxe suposen la franja més pobre de la comunitat xilena i, al contrari que d’altres estats sud americans, Xile s’ha negat a reconèixer cap dret lingüístic o social.

Les terres maputxe foren expropiades. El seus sistema de compartició comunal va ser perseguit per la dictadura d’Augusto Pinochet qui va privatitzar les seves terres. Sense les seves terres els maputxe perden la connexió amb la seva identitat. Des de finals dels anys 2010 els maputxe van incrementar les seves reivindicacions i Xile ha implementat una legislació excepcional de caire anti-terrorista. Els diferents governs han prioritzat la via policial i repressiva enlloc del diàleg i el consens contra els maputxe. Tot i ser un 10 % de la població, els maputxe no tenen representants a les institucions i viuen en un règim d’aïllament. Les seves protestes contra la invisibilitat acaben a trets per part dels “carabineros” policials.

Publicitat

El 23 de març aquesta quatre militants a la presó d’Angol van iniciar la vaga de fam contra les mesures que se’ls han aplicat. Demanen l’anul·lació de les mesures cautelars, absolutament excessives, sobre ells. La presó sense judici és un càstig que demostra una intencionalitat política. El seu estat és crític i han perdut notable pes quan, el primer de maig, va fer 40 dies que mantenien la vaga de fam amb absoluta indiferència de la presidenta Michelle Bachellet. La cantant Ana Tijoux ha fet una crida a esberlar el punyent silenci sobre la protesta dels presos.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut