Edició 2121

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 16 de maig del 2024
Edició 2121

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 16 de maig del 2024

Ucraïna a la final d’Eurovisió amb una cançó sobre la deportació dels tàtars a mans d’Stalin

|

- Publicitat -

Els ucraïnesos han triat una cantant tàrtar de Crimea,i la seva cançó sobre la deportació massiva dels tàtars sota Josef Stalin, com l'entrada del país per al Festival d'Eurovisió d'aquest any. Susana Jamaladinova, que utilitza el nom artístic de Jamala, fou escollida pels vots combinats d'un jurat de tres persones i uns 380.000 vots dels espectadors que assistien a la ronda final televisada. La seva cançó, “1944”, es refereix a l'any en què Stalin va desarrelar de la seva terra natal els tàtars i els van enviar als trens d'amuntegament cap a l'Àsia Central. Milers de persones van morir durant el trajecte o van morir de fam a les estepes àrides després de la seva arribada. No se'ls va permetre tornar a Crimea fins a la dècada de 1980. La pròpia Jamaladinova va néixer al Kirguizistan.

La cançó és una combinació peculiar d'un dolç pop a mig temps i lletra angoixants. “Quan els estrangers vénen, vénen a casa teva, maten i diuen 'Nosaltres no som culpables'”, comença la cançó. Les lletres de les cançons no fan referència a l'annexió de Crimea de Rússia de fa dos anys, però la cantant en el concurs de la cançó podria plantejar la qüestió de manera implícita. Els tàtars de Crimea, són un grup ètnic turc i majoritàriament musulmà, diuen que l'opressió contra ells ha augmentat des que Rússia es va annexionar la península.

Publicitat

“No hi ha cap menció sobre l'ocupació o d'altres ultratges que els ocupants estan fent a la nostra pàtria, però, és clar que afecta a la qüestió de les poblacions indígenes que han estat sotmeses iniquitats horribles”, va dir Mustafà Jamilev, líder dels tàtars de Crimea. Les normes d'Eurovisió prohibeixen cançons amb lletres que semblin tenir un contingut polític. El 2009, menys d'un any després que Geòrgia i Rússia es van enfrontar en una breu guerra, el concurs anul·là una proposta de Geòrgia argumentant que la cançó del grup satiritzavael president rus, Vladímir Putin. Una participant d'Ucraïna, l'any  2005, va tenir que refer la lletra de la seva cançó “razom Nas Bahato”, que era un himne de les protestes de la Revolució Taronja de l'any anterior. La ronda final d'Eurovisió amb competidors de tot el continent es porta a terme al maig a Estocolm.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut