Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

La immersió lingüística

|

- Publicitat -

La sentència del Tribunal Suprem Espanyol contra la immersió lingüística a l’ensenyament, ha provocat un debat sobre el sistema d’immersió: Ha servit o serveix per res?
Quan es va implantar el model d’immersió lingüística a l’escola, fa més de vint anys, es va creure, d’una forma molt ingènua potser, que si tothom que passava per l’escola aprenia català i en català, la llengua del país tornaria a ocupar el lloc que li pertoca a la societat. Però no ha estat així. Què ha passat?

Primer, que es va sobrevalorar el paper de l’escola. És cert que el castellà va aprofitar l’escolarització per obligar tothom a aprendre castellà, però també és cert que la llengua d’un país no es limita només a l’escola. Fa uns anys tothom estudiava llatí i ningú no en parla! L’escola n’és la base, però actualment hi ha uns altres mitjans de difusió de les llengües que tenen molt d’impacte a la societat (la televisió, els jocs, la música, els supermercats…).

Publicitat

Segon, aprendre no vol dir adoptar. Tots els habitants de Catalunya que han passat per l’escola els últims 25 anys, han rebut l’ensenyament en català i són capaços de fer-ne un ús social, si volen. Però, fora de l’escola no s’ha potenciat prou l’ús del català, fins i tot, molt sovint, pot semblar un entrebanc.

El model d’immersió lingüística és el millor model possible per al nostre país. I tot i que l’escola no sigui tan i tan important com ens pensàvem, imagineu com seria la situació lingüística del català amb un altre sistema educatiu que no hagués considerat preferent i única la llengua catalana.

L’escola catalana ha estat i és una eina imprescindible perquè els fills dels nouvinguts puguin esdevenir catalanoparlants. Jo en sóc un exemple: Vaig començar l’escola en castellà, vaig viure el canvi de l’escola al català i, tot i això, vaig acabar els estudis primaris (EGB) com a monolingüe castellà, més endavant però, no hauria estat capaç de parlar en català sense la base que me’n van donar a l’escola. Per a mi i per a centenars de milers de persones més, l’ensenyament en català va ser essencial, per això hi ha gent que vol acabar amb la immersió lingüística a l’escola, per facilitar la desaparició del català.

Toni Fernández

Publicitat

Opinió

Minut a Minut