Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

ESTRANY COMIS A LA FRONTERA CATALANO-ANDORRANA

|

- Publicitat -

ESTRANY COMÍS A LA FRONTERA CATALANO-ANDORRANA
 
 

Fa molt de temps que no m’hi acosto, i potser les coses han canviat.
Em refereixo al tema de viatjar a Andorra amb autocar de servei discrecional o, deixant el propi vehicle a la Seu d’Urgell, entrar i sortir d’Andorra amb l’autobús de línia que fa la llançadora La Seu d’Urgell-Andorra i viceversa.
En les tres o quatre vegades que havia fet aquest viatge, de tornada cap a Catalunya i en arribant a la duana de La Farga de Moles, un membre de la Guàrdia Civil pujava dins l’autocar o autobús i preguntava si algú duia quelcom per declarar. La resposta ja se la deuen imaginar vostès: NO! Ningú portava res per declarar. No?
El Guàrdia Civil demanava al xofer que obris les portelles dels baixos laterals de l’autocar o autobús; li donava una somera ullada i bon viatge tinguin!
I en sortir de l’àrea duanera, qui més qui menys respirava tranquil perquè no li havien comissat aquella o altra compra que havia, havíem, fet a Andorra.
A caram! Ahir la cosa no va pas anar de la manera que he explicat.
Resulta que a un matrimoni gran, de més de 70 anys, que viatjava cap a Catalunya precisament amb autocar, i que és de suposar que no feien cara de sospitosos,  els hi obren una petita maleta per escorcollar-la i resulta que a dins la Guàrdia Civil els hi troba 750.000€! (124.789.500 de les antigues pessetes). Caram quina casualitat!
Les noticies diuen que ja feia temps que el servei duaner de La Farga de Moles anava al darrera d’aquest matrimoni. És possible.
Però tants diners deurien sortir d’alguna entitat de crèdit d’Andorra; d’un banc o una caixa. I l’entitat creditícia de la qual van sortir, ja deuria fer dies que estaven avisats que tal dia els senyors tal, retirarien una gran quantitat de diners en efectiu. Podria molt ben ser, que “algú més” també fos avisat d’aquesta operació monetària tan quantiosa. D’altra manera, no s’entén, diuen, com van anar tan decidits els membres de la Guàrdia Civil de la duana a escorcollar la maleta del matrimoni que transportava els 750.000€. És mol estrany.
Diuen també algunes noticies referents a aquest fet, que la policia de duanes va lliurar al matrimoni 2.000€ per poder continuar el viatge. I aquí ve la pregunta del milió (que en aquest cas eren més de 124.000.000 de les antigues pessetes): Què en farà la polia de duanes d’aquests diners?
Encara que la llei digui que no es poden transportar més de 100.000€ entre fronteres, si es demostra que aquests diners legalment eren d’aquell matrimoni, els hi tornaran?
I si eren legalment seus, què els importa a la policia de duanes el que qui vulgui faci el que li dóna la gana amb els seus diners? Tants diners, i tenint en compte l’edat del matrimoni, bé podria ser que aquesta respectable quantitat fossin tots els estalvis de la seva vida i que ara els volguessin recuperar per acabar de passar una vellesa sense neguits econòmics.
Fora bo de saber-ne la història completa i saber també com acabarà. Perquè de tothom és sabut, que aquí moltes vegades les històries s’expliquen a mitges o només es diu el que interessa a algú, però no a tothom.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut