Edició 2091

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de abril del 2024
Edició 2091

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de abril del 2024

La por dels “convergents de sempre”, acostumats a mirar de reüll (11/7/2017)

|

- Publicitat -

La por dels  “convergents de sempre”, acostumats a mirar de reüll (11/7/2017)

La societat catalana sap de sobre que la valentia no té cap relació amb la irresponsabilitat, però sovint una dosis de rauxa, certament irracional, fa que les coses es precipitin i s’assoleixi el desenllaç esperat. Tanmateix, les excuses d’un covard són immenses, i sempre hi ha motius, tot i tenir clar el plantejament de base,  per quedar-se a casa, no donar la cara o bé callar irremissiblement. En general, amb excuses tant lloables com la manca de directrius clares, les possibilitats de fracàs o un desànim personal calculat. Així, els projectes col·lectius, com el del referèndum d’autodeterminació de l’1 d’octubre, per a molts, s’aturen i les propostes de millora nacional i progrés social queden postergades.

Publicitat

Entre els col·lectius que recullen aquesta manera d’actuar, hi ha, malgrat costa dir-ho, el dels “convergents de sempre”, com gent que ja pensa en la fatalitat abans de produir-se o que anticipa el resultat abans de començar el partit, en base a simples indicis o formalitats buides. Cal dir que forma part d’un modus vivendi  que se sustenta en una certa desconfiança i en l’individualisme, potser pel llarg llegat de repressió i persecució que la catalanitat ha hagut de patir, i que encara experimenta, en forma de recriminacions periodístiques espanyoles o de severes fiscalitzacions judicials, amb poca o molt lleu base legal.

És cert, no obstant això, que hom no pot demanar respostes individuals, per a tot plegat. L’heroisme està reservat a uns pocs, doncs ells consideren que el cost del seu sacrifici personal i patrimonial és minúscul al costat del que suposa la millora pel seu país, el seu paisatge, la seva cultura o el futur dels seus fills. I d’aquestes persones, n’hi ha moltes arreu de Catalunya, i sense massa soroll estan treballant en aquesta línia: saben que no hi ha cap sacrifici estèril ni inútil, quan aquest és en bé dels altres.

Des de fa un temps, s’ha instal·lat a Catalunya una valoració col·lectiva de gran importància: el que és de tots també és meu, i viceversa. Sense que tots hi guanyem jo tampoc hi guanyaré. Un exercici que té en compte el punt de vista dels demés, i que per tant, alleuja els conflictes derivats de les vanitats i dels individualismes excloents. Per tant, és per estar-ne contents, és un símptoma de maduresa nacional del tot poderosa i transversal. Però tot i així, cal vetllar-la contínuament, per fer-ne una completa actualitat en el dia a dia, i en tots els anys que s’esdevinguin.

La malfiança de quedar descol·locat, o fora del que és admès per tots, encara que natural, en certa mesura, genera inseguretat i alentiment, per això, no participar d’un missatge col·lectiu prou polièdric i versàtil, i lligar-ho tot a dinàmiques de dependència o filiació (a partits, lideratges,…) és un parany fatal per a una societat que vol progressar en valors i ideals. Ara, el missatge és clar: el valor de la ciutadania, en forma de llibertat radical, per escollir, decidir i autodeterminar-se, no és qüestionable, si les eines són el diàleg pacífic i l’evolució en consens dinàmic.

Però tot això seria una gran mentida si neguéssim els reptes provinents d’entre els qui ho neguen tot i malden per impedir aquest exercici nacional de llibertat, en front dels quals no hi ha res a témer si, i només si, restem units i sabem que tots junts formem un sol cos. I quan això els de davant no ho posen en dubte, el més greu és que entre nosaltres hi ha qui si ho faci, fins i tot abans d’entrar a la trinxera, per guanyar temps, tot sabent que el perill real hi serà al sortir-ne només si la formació és dispersa i no actua conjuntament. Equivocadament podem pensar que el “roc a la faixa” és la nostra millor sortida personal, quan en realitat només és possible com a societat solidària, si volem viure en llibertat, sostenibilitat i prosperitat.  Atenció, doncs!
 
©1 Vicenç Plans, periodistavplans@gmail.com, facebook, @vplans3, http://vplansperiodista.webnode.cat/
(1)Permesa la reproducció total o parcial d’aquest escrit citant la font.
 
 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut