Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

Les doctrines terroristes de l’estat (29/1/2018)

|

- Publicitat -

Les doctrines terroristes de l’estat (29/1/2018)
 
Els qui segueixen el pols dins la societat polonesa, a resultes del seu gir nacionalista, tant enfront de les institucions europees com davant els valors humanitaris, descobreixen com hi ha similituds, contemporànies,  amb la situació entre Catalunya i Espanya.

L’església catòlica, la suposada coartada del gir nacionalista polonès (en contra de l’entrada de refugiats, com en el cas espanyol, com a més visible política pública nacionalista), ja s’ha desmarcat clarament de les propostes governamentals tot definint-les, en l’àmbit dels drets humans i les llibertats públiques, com “doctrines terroristes”.

Publicitat

Les ideologies nacionalistes, també en el cas espanyol, on a més hi ha un rerefons monàrquic atàvic i visceral, recorren habitualment, i d’aquí ho fàcil que és identificar-les, a les raons de seguretat nacional, com la principal justificació del seu suposat deure.

És clar que les referències a l’interès d’estat o a la seguretat nacional són importants, per mantenir l’estabilitat social, però en cap cas per actuar, sigui per passiva o per activa, en contra dels drets humans i de les llibertats públiques.

En el cas del migrants, gent que fuig de la persecució i de la misèria, per tant, no procedeix, com també fa el govern espanyol, actuant passivament en contra del més elemental sentit humanitari, tot negat el pa i l’aigua a milers i milers de persones necessitades.

Dit d’una altra manera, i per tirar-ho a la cara de les ideologies liberals i conservadores que neguen l’acolliment i les oportunitats als refugiats o d’altres migrants, l’interès general que vagi en detriment de drets i llibertats de les persones, tinguin o no la nacionalitat d’un país, sempre han aparegut en àmbits polítics autoritaris com doctrines terroristes.

Efectivament, deshumanitzar i criminalitzar són dues cares de la mateixa moneda, amb l’objectiu de perseguir directament o rebutjar indirectament determinades persones per la seva procedència o les seves dificultats, en el que, tal vegada, es coneix com terrorisme d’estat.

Per mantenir aquesta determinació, les doctrines terroristes d’estat, invoquen problemes d’inseguretat atribuïdes als refugiats o d’altres migrants, o com en el cas espanyol, en clau monàrquica nacionalista, encolomant el mals i problemes de l’actualitat espanyola a la minoria nacional catalana.

L’anticatalanisme, com l’antisemitisme, per posar un exemple, ha estat i és una doctrina terrorista d’estat que serveix a uns determinats interessos, sovint merament crematístics i econòmics, per a desgràcia general i gran frustració popular.

Aquesta apel·lació a la seguretat personal per part de l’estat bloqueja i tanca les aspiracions de llibertat de la població, fent molt complicat un marc de confiança i d’altruisme, com actitud bàsica de ciutadania que ens fa veure als demés com uns iguals a nosaltres. És potenciar, per medi de les polítiques públiques, l’egoisme humà, a fi de destruir les bases socials i comunitàries de la societat humana.

Les aspiracions republicanes catalanes passen per un marc de relacions socials obert i sencer, on ningú sigui exclòs per la seva llengua o procedència, i la llibertat de les persones no sigui una apel·lació a la feblesa interna que tot ésser humà viu per les seves necessitats materials, educatives, sanitàries i laborals, entre les més importants.

En tot cas, la base republicana dels catalans ha d’ésser el mitjà, clar i diàfan per a garantir una societat cohesionada sense excepcions, de cap tipus, ni molt menys monàrquica, en la defensa del principi d’igualtat.

El millor medi per garantir-ho, en aquest moment, és defensant la sobirania del Parlament de Catalunya i denunciant les ingerències i pressions que ha de suportar aquesta institució de la democràcia catalana, provinents principalment de les instàncies nacionalistes del govern espanyol o de l’aparell jurisdiccional que el protegeix.

 ©1 Vicenç Plans, periodistavplans@gmail.com, facebook, @vplans3, http://vplansperiodista.webnode.cat/
(1)Permesa la reproducció total o parcial d’aquest escrit citant la font.
 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut