Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

La Caixa interroga els seus impositors sobre les seves afinitats polítiques (17/5/2017)

|

- Publicitat -

La Caixa interroga els seus impositors sobre les seves afinitats polítiques (17/5/2017) 
            

D’acord amb diferents testimonis, els directors de la Caixa estan preguntant al seus impositors de banca privada sobre les seves afinitats polítiques, i la seva relació amb el procés d’autodeterminació. El capital aturat en forma de assegurances de renda vitalícia, principalment, es podria mobilitzar, en funció dels esdeveniments polítics, i la Caixa vol saber-ho.

Cal dir que es tracta d’impositor d’edat avançada que cerquen seguretat i tranquil·litat per als seus estalvis. En aquest sentit, molt d’ells recorden que la Caixa després de la Guerra Civil va restablir tots els dipòsits a la situació originària, malgrat el conflicte bèl·lic. Aquest extrem, més propi d’una llegenda urbana, tot i que tindria alguna explicació, s’equipara amb la situació actual, si com sembla finalment, la voluntat majoritària dels catalans passa per marxar de l’Estat espanyol i d’Espanya.

Publicitat

La Caixa, es ben sabut, no és un aliat del procés, i juntament amb d’altres poders fàctics, com determinats grups empresarials (Grup Godó de La Vanguardia,…) analitzen la situació actual en clau d’expectativa, ja que per a ells suposaria haver de restablir noves aliances amb el nou poder emergent  fruit de la independència, cosa que ja tenen resolta ara, amb un sistema constitucional a la seva mida.

Per això, es posicionen amb la seva clientela, per si calgués fer alguna cosa. Els catalans davant d’això, sempre tenen l’opció de mentir, i dir que no són de cap partit ni associació independentista, o simplement catalanista, i així evitar una nota críptica dins del seu expedient, que tot i contrària a la protecció de dades de caràcter personal, de molt especial vigilància (religió, creences polítiques, tendències sexuals,….), aporta informació molt valuosa per a la gestió financera que serà necessària d’aplicar en els propers temps.

Una eventual emancipació catalana deixaria molts interrogants sobre el comportament de les entitats financeres, i la possible necessitat de bloquejar els comptes i els dipòsits, almenys transitòriament. Per això, la Caixa ja s’avança en la anàlisis d’aquesta eventualitat, tot preguntant, descaradament, la filiació política, àdhuc per qui va votar, a més de comprovar, els elements substancials, propis d’aquesta activitat d’assessorament, com l’assumpció de riscos o la capacitat d’obrar.

No queden dubtes que això cada dia va més en serio. Tot i que sovint té aspectes còmics, com l’escena del Sr. Fainé (1942) al capdavant simbòlicament d’una entitat financera que no acaba d’entendre per les dificultats tècniques a les que ha de fer front, i per la que treballen els millors economistes, com el seu actual president  Jordi Gual (1957), el qual es val del pont del IESE, com a darrer recurs, per estar atent al que pugui passar; i que sens dubte ja està maquinant una solució de compromís del tot indigne pel poble català: una negociació amb el lliurament d’algunes  avantatges comercials (millor tracte fiscal, en infraestructures i en la llengua). Tocar algunes coses per deixar-ho tot igual.

Els impositors catalans, del dia a dia, són reticents a l’hora de rascar-se la butxaca, però també saben, bàsicament per que hi viuen, que la Catalunya d’ara ja no viu presonera d’una por ancestral, en forma de repressió i poder des de les instàncies militars i policials espanyoles. I per això, res és igual. I la Caixa ho sap i per això ho pregunta als seus clients. El directors, ara , tenen l’obligació de preguntar-ho. És el seu deure, si volen cobrar a fi de més el plus de direcció.
 
©1 Vicenç Plans, periodistavplans@gmail.com, facebook, @vplans3, http://vplansperiodista.webnode.cat/
(1)Permesa la reproducció total o parcial d’aquest escrit citant la font.
 
 
 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut