Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

La decadència espanyola intenta arrossegar Catalunya (9/5/2018)

|

- Publicitat -

La decadència espanyola intenta arrossegar Catalunya (9/5/2018)
En una societat lliure dins un món global, tot i els problemes que hi ha, cal apreciar les oportunitats que general. Entre aquestes oportunitats, hi ha la diversitat social i el pluralisme nacional. Plantejat propostes atractives, en les quals majories socials s’hi vegin reflectides i animades és l’objectiu de les societats que prosperaran. Les que es tanquin i neguin la noblesa d’altres causes sucumbiran. És el que està vivint Espanya, en confrontació amb Catalunya.
El tancament d’una societat, com l’espanyola, s’assoleix per medi de postures populistes, de tipus simplista, sobre els quals sembla que sigui fàcil trobar solucions a totes els problemes per greus que siguin. Els missatges populistes, enmig d’una societat desbordada d’informació, o mala informació, i de tota mena d’estímuls, àdhuc els més primaris (les televisions juguen principalment amb els atributs sensuals), entren fàcilment, i s’instal·len entre la població. Un cop ha passat això ja és molt difícil l’evolució mental que permet millorar o revisar temes col·lectius i personals.
Davant el sofriment de la gent malalta s’articula la mort plàcida, davant els milers de persones que s’ofeguen al mar es prescriu silenci i ignorància, davant la violència masclista s’ignoren les crisis familiars o afectives, davant el fracàs escolar és multipliquen les addiccions a sèries banals i la pornografia entre el jovent, davant del canvi climàtic hom no para de facilitar la compra de cotxes i als carrers ja no hi ha lloc on aparcar, davant els crims del franquisme hi ha tolerància i en canvi amb la democràcia participativa (referèndums populars) persecució i repressió,…  I un llarg etcètera que ni interessa ni importa a les formes populistes del PP i de C’s que s’han instal·lat dins de les estructures de l’estat espanyol, i de les quals en volen sortir una majoria de catalans, per medi de la república independent catalana.
En un context on es discuteix o s’amenaça, directament, la llibertat d’expressió, ja és evident que la causa catalana, tot i la seva base popular no té els atributs populistes més coneguts de simplisme i rapidesa. La causa de la república independent de Catalunya és complexa i difícil, però no per això impossible ni factible. Passa per una constància pacífica d’assimilació dels valors republicans de llibertat, igualtat i fraternitat, els quals formen part de l’autèntic procés constituent que s’havia d’iniciar de forma ordenada però ja es va implementant amb els esdeveniments que es van succeint, en part gràcies, tot sigui dit, als mecanismes de repressió i persecució que ha instaurat l’estat espanyol damunt dels territoris catalans.
Malgrat les intencions inicials per la independència de Catalunya, amb un calendari ajustat de 18 mesos, la concreció establerta en la llei de transitorietat jurídica i fundacional de la república catalana (llei 20/2017) no feia esment a cap termini de tancament i sempre permetia, en funció de l’evolució dels esdeveniment, una capacitat d’entesa i col·laboració entre Catalunya i Espanya. Un plantejament realista, i poc simplista ni immediat, per ésser titllat de populista, tal com intenten justificar les autoritats espanyoles.
El camí de l’obediència republicana passa, per això, per fer-hi front, sense preses ni exageracions inútils. Si el 21 de desembre de 2017 es va obtenir un resultat  democràtic de suport a la proposta de Carles Puigdemont, aquesta cal mantenir-la sense defallir. Si com sembla aquesta proposta és l’autèntica preocupació dels governants espanyols, més que mai escau mantenir-la i fer-la viable. Res ho pot impedir, sense perjudici del que puguin regular o delimitar les autoritats de la república independent de Catalunya, d’acord amb les seves funcions legítimes, emmarcades dins del marc democràtic vigent que es va decidir, sobiranament, respectar.
©1 Vicenç Plans, periodistavplans@gmail.com, facebook, @vplans3, https://vplansperiodista.webnode.cat/
(1)Permesa la reproducció total o parcial d’aquest escrit citant la font.
 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut