Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

L’estratègia de “fer pena” de poc servirà. El procés poc acabar en un engany. (11/5/17)

|

- Publicitat -

L’estratègia de “fer pena” de poc servirà. El procés poc acabar en un engany. (11/5/17)

Sorprèn l’habilitat d’aquest escrit http://www.bernatdedeu.cat/2017/05/referendum-david-madi/ per posar en evidència tantes contradiccions que ja molts intuïm. Tot i que només és un article d’opinió, posa de relleu tantes sospites que molts compartim i debatim, en privant, principalment. Va de debò tot plegat?

Publicitat

L’autor és clar i meridià, el Sr. Artur Mas (1956) ens va enganyar i ho vol continuar fent. Més enllà del que suposi d’afebliment de la vida catalana, i de la pèrdua d’unitat en el procés que, a les palpentes, anem fent, els fets són clars: el 9N2014 va ésser una presa de pèl. Però no passa res, i les eleccions posteriors van tornar a repetir la situació: Junts pel Si encara ha de demostrar què vol fer i quan ho farà.

Si bé és senzill el que necessitem i el que volem, el pitjor però segurament necessari, per raons de la política, és evitar les confusions i les frustracions. Ens ho prenem en  calma, i sabem que tot triga i no hi ha res d’avui per demà. Sabem que les coses són difícils i que ningú se li pot demanar més del compte. Però també és cert que les pautes nacionals han d’ésser coherents i pràctiques. I un referèndum és possible i es pot fer; i doncs per que preveure no fer-lo o ajornar-lo o inventar-se impediments?

La millor eina del procés és la democràcia, i en conseqüència, no hi ha altra opció que votar i decidir-se per una votació oberta i vinculant després d’una campanya transparent i participativa. No hi pot haver secrets, i cal saber-ho fer amb determinació i plenes conviccions.

L’etapa decisiva que es planteja en els propers mesos és per gent disposada a assumir un cert risc, molt limitat (perdre la feina, ésser sancionat,….), del tot assumible en qui ja ordinàriament té responsabilitats públiques. I doncs, perquè tantes cauteles i temors de tot tipus a l’hora de treure les urnes al carrer?

L’escrit mencionat, que s’ha de llegir, exposa com els diners que corren des de les principals funcions empresarials poden dirigir i condicionar l’activitat política i social. Res nou. Tanmateix, que David Madí  (1971) no hi posi el coll, i tampoc ho faci Artur Mas, ja és més preocupant. El poble català no s’ho mereix, doncs els té com dels seus. Costa acceptar, fins i tot ara, que en Jordi Pujol (1930) va admetre sempre aquests condicionants, tot fent pantalla i comèdia de la catalanitat.

Ciutadans, un partit sorgit a l’ombra d’aquesta realitat, ja ho diu prou bé: i doncs on és el què es vol fer? Si anant amb la cara alta no pot passar res, que no sigui assumible per qui estima la veritat i la llibertat. Si ho féssim així, ens els guanyaríem, de ben segur, i aniríem de tronc, fins al final de l’aventura. Quasi no en dubto.

La catalanitat ha sobreviscut també amb en Madí, Mas i Pujol fent i desfent,  però cada vegada és més difícil mantenir-se al marge de tantes incongruències d’aquest bons líders, que segurament, tot sigui dit, actuen de bona fe i calculant a la seva manera amenaces i oportunitats.

Fer un referèndum d’autodeterminació no ha d’ésser tant difícil. Segur que saben com fer-ho i solucionar totes les pegues. Que ho facin d’una vegada, i permetin al poble català, i tots els seus anhels, expressar-se, de manera jurídica i vinculant, per la seva opció de futur.
 
 
©1 Vicenç Plans, periodistavplans@gmail.com, facebook, @vplans3, http://vplansperiodista.webnode.cat/
(1)Permesa la reproducció total o parcial d’aquest escrit citant la font.
 
 
 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut