Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Podem ser més feliços modificant els horaris laborals?

|

- Publicitat -

Ser feliç en una feina no és compatible només amb guanyar molts diners. La feina ha de ser un factor que t’ajudi a sentir-te útil i gaudeixis del que estàs fent en tot moment utilitzant les eines que fem servir a la pròpia vida personal per integrar-les a la vida laboral.
Sentir-nos una mica lliures i intentar adaptar la feina al ritme de vida i no al revés, forma part d’aquesta felicitat.
Podríem parlar de la idea de “l’economia de la felicitat”.  La família, els diners, la llibertat personal, la salut, els amics, els valors… són elements que conformen aquesta felicitat. I cal dir que el temps és una variable rellevant en aquest tema. Quant temps dediquem a la família? Quant temps ens dediquem a nosaltres mateixos? Com utilitzem el temps a la feina? Si no tenim suficient temps i llibertat per gestionar el dia a dia no podem trobar la manera d’aconseguir aquest nivell de felicitat que tant busquem. La política d’organització del temps per la gestió de la nostra llibertat personal és un element essencial per arribar a ser feliços.
 
Imaginem-nos una diana. Estem acostumats a focalitzar la nostra feina al centre d’aquesta i ens oblidem de la resta. És que estar pendents de la feina ens garanteix viure feliçment? La clau està en formar una xarxa contundent d’activitats més enllà de la feina, així serem més bons treballant perquè ens sentirem més bé amb nosaltres mateixos i gaudirem d’allò que estiguem fent. A la feina constantment ens demanen resoldre reptes i problemes i per fer-ho de la millor manera hem de tenir la ment oberta i una motivació externa.
 
Estudis relacionats arriben a la conclusió que les persones que gaudeixen d’aquesta xarxa externa de la que parlem, tenen més capacitat de prendre decisions i de prendre-les correctament. Tanmateix, demostren que treballadors amb jornades flexibles, permisos o beneficis extrasalarials que permetin una millor conciliació del seu horari laboral amb el personal, repercuteix directament en la seva motivació. Complint així amb més entusiasme i precisió les seves obligacions professionals.
 
Alhora, tenir en compte el factor “temps” dins el món laboral és una oportunitat per reorganitzar-se l’estil de vida. Actualment la organització de les empreses està en una situació de constant innovació i replantejament, ja que un cap de recursos humans difícilment voldrà que un treballador es passi 24h a l’empresa perquè vol que estigui connectat amb el món exterior.
 
Una de les vies per tal d’assolir aquesta idea és l’aplicació de canvis significatius que facilitin la conciliació de la vida laboral i personal. Alinear els objectius vitals de la persona, el temps d’oci, la carrera professional, les motivacions i la família amb els objectius i l’estructura organitzativa de l’empresa contribueix a la suma de l’eficiència laboral. Cal considerar que el personal que no es compromet amb l’empresa perquè no es sent emocionalment a gust amb el tracte que se li ofereix, pateix el que es denomina “absentisme emocional” i això pot suposar un cost important per l’empresa.
 
Fer que l’horari laboral sigui un autèntic compromís i obligació és un error molt greu degut a la baixa productivitat que pot arribar a desencadenar. Està demostrat que no per estar més hores treballant dins l’empresa es produeix més. Més aviat podriem dir que es produeix un efecte contrari. Sense anar més enllà, Espanya és un dels països on es treballa més hores i on la productivitat per hora treballada és de les més baixes si es compara amb altres països d’Europa. Podeu consultar aquest artícle de l'ABC on s'exposa el problema de la productivitat.

Publicitat

 
¿Com es pot doncs augmentar la productivitat d’una empresa? La planificació i reorganització de les jornades laborals dels treballadors conciliades amb les seves vides personals pot aportar grans beneficis en termes de rendiment a l’empresa. El gran repte del que estem parlant és passar d’un paradigma estricte de jornada laboral a un altre de flexibilització d’horaris en el que el treballador pugui modificar la seva jornada lliurement sense disminuir el seu nivell de responsabilitat que se li atorga. Aquesta evolució passa des de preguntar els desitjos dels propis treballadors per modificar les seves jornades en dies concrets de la setmana, a concedir un major nombre de dies o hores lliures recuperables fins a instal·lar sistemes de control de presencia perquè siguin ells mateixos qui es modifiquin els horaris lliurement sempre amb garantint un control d’hores treballades totals a final de mes.
 

D’aquesta manera totes dues parts hi surten guanyant: empresa i personal. D’una banda, l’empresa obtindrà:
 
–          Un major grau de compromís i productivitat.
–          Es reduirà l’estrès del personali comportarà a que hi hagi menys baixes.
–          Millorarà la imatge pública entorn als clients.
–          Reforçarà les capacitats de l’empresa per retenir i atraure el talent dels seus millors professionals.
–          Millorarà la qualitat de la cultura de l’empresa.
 
D’altra banda,  el personal obtindrà:
 
–          Reducció d’estrès.
–          Reducció de costos personals.
–          Millora de l’autoestima i la motivació.
–          Bon ambiental treball.
–          Major satisfacció interna.
–          Millora de la gestió del temps laboral i personal (o familiar).
 
 
Hem d’intentar evitar creure que la conciliació entre la vida personal i la vida laboral és només un cost. El veritable cost és no fer-ho, ja que molts estudis han demostrat que si es dissenya un bon pla d’organització dins l’empresa, es redueix l’absentisme i la productivitat augmenta considerablement. 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut