Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

La gent torna a pressionar a través del CEO: independència sí o no?

|

- Publicitat -

Cec és aquell qui no vegi a partir de les dades que ha publicat avui el Centre d’Estudis d’Opinió, que la independència és l’opció absolutament majoritària en el sí de la societat catalana. Que a data d’avui el 54,7% de catalans diguin que votarien SÍ a la independència, mentre que solament un 22% ho farien pel NO (15,7% abstenció), és un missatge molt i molt clar de cara als nostres parlamentaris. El suport als partits sobiranistes també augmenta en detriment del tripartit negacionista. No només volem votar (el famós dret a decidir), sinó que a més ho volem fer per la independència. Ni terceres vies, ni recentralitzacions, ni altres fórmules que segueixin avalant el derecho de conquista espanyol.
 

Dues son les claus, una de les quals ja l’apuntàvem dissabte passat al Dietari 2014, les que estan provocant el desgast electoral de CiU, tal i com reflecteix aquesta enquesta que deixaria el partit de govern com a segona força del Parlament, cosa inèdita des de la seva fundació. Les dues claus son: Duran i Lleida, una constant en els darrers tres anys, i l’ambigüitat en el llenguatge calculat per part del president Mas i la federació que presideix. Una situació que com comentàvem, ja frega el ridícul. La impaciència creixent de la gent i l’experiència d’anys de jugar a la puta i la ramoneta, no ajuden gens i posen nerviós a més d’un que troba en altres opcions electorals un missatge molt més clar –en un sentit o un altre- en el que es poden identificar.
 

Publicitat

La pregunta que es formula ara tothom és: si la gent té tant clar que vol un referèndum d’autodeterminació, ho tenen igual de clar els partits polítics? Podríem dir que ERC i CUP fa temps (de fet anys) que ho tenen clar. El gran dilema és quina pregunta proposarà ICV i, sobretot, CiU. ICV té plantejat ara un cisme ideològic molt difícil de gestionar, però la darrera enquesta clarifica que la majoria dels seus votants estan clarament per la independència (49,3%), la qual cosa podria facilitar l'acord. Aquesta xifra augmenta en el cas de CiU (78,2%), que segueix aguantant el discurs funambulesc. La gent segueix fent pressió, i demà l’ANC té previst fer un cop d’efecte important. De debò troben que no hi ha prou indicatius encara per no apostar per la pregunta sobre la independència de forma explícita; la que va proposar ja fa mesos el propi CATN per exemple?

Article escrit per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols

Publicitat

Opinió

Minut a Minut