Edició 2113

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 09 de maig del 2024
Edició 2113

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 09 de maig del 2024

L’àgora pública, decisiva en l’avantsala de la consulta

|

- Publicitat -

Amb l'anunci del full de ruta d'aquí al 9 de novembre, l'ANC ha interpretat el seu paper de manera excel·lent. Els agrada jugar el rol de lobby recomanant els passos que el govern hauria de seguir, però tenint en compte com d'avançat està el procés, ara els toca centrar-se a canalitzar la pressió que el poble té ganes d'exercir. Especialment a partir de la Diada i fins el 9 de novembre, en què previsiblement Artur Mas haurà de convocar de manera oficial la consulta i Espanya l'extorsionarà per evitar que se celebri.

El president s'haurà de mostrar ferm d'una vegada per totes i actuar al marge de la legalitat espanyola. I si no mostra l'alè de la gent, s'arronsarà. És per això que l'Assemblea prepara actes diaris des de setembre fins el novembre. Encara no se sap de quina naturalesa seran, però podrien arribar a ser centrals en la tardor ardent que ens espera.

Publicitat

Actes culturals, debats, conferències o altres esdeveniments per reflexionar sobre el procés i el futur del país es perfilen com els elements que serviran per mantenir la flama encesa fins el 9 de novembre. Centres cívics, seus d'entitats, o qualsevol altre espai faria el fet. Ara bé, qualsevol es podria preguntar si l'ANC està pensant més ellà i calcula programar aquests actes de tardor a l'aire lliure en el marc d'una ocupació ciutadana d'algun carrer, plaça o espai públic -equiparable a les mobilitzacions de la primavera àrab o del al món àrab per fer caure els règims totalitaris o a Kíev per derrocar l'executiu de Víctor Ianukóvitx.

Podria ser aquest el moviment decisiu per fer arribar la causa catalana a la totalitat de la comunitat internacional i fins i tot a les agendes dels principals òrgans supranacionals. També podria ser vist com una protesta pròpia de 'república bananera', és a dir que hi hauria el risc de perdre la seriositat que de moment acompanya la societat civil, amb la qual cosa la unitat del poble es podria veure danyada. Són tot especulacions, és evident, però l'Assemblea parla d'actes diaris fins el 9 de novembre a “l'àgora pública”. És una metàfora o bé és literalment es prepara una protesta permanent al carrer?

Article escrit per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols

Publicitat

Opinió

Minut a Minut