Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

Després dels informes del CATN, som on érem

|

- Publicitat -

Un dels informes del Consell Assessor per la Transició Nacional (CATN) publicats aquest dilluns busquen donar més detalls sobre els passos a seguir perquè Catalunya esdevingui un estat independent. Els intel·lectuals liderats per Carles Viver i Pi-Sunyer apunten a la via de l'acord amb l'Estat com a òptima. També, però, preveuen un escenari de declaració unilateral d'independència per causa de la no-col·laboració i un grau indeterminat de bel·ligerància de Madrid, cosa que els portaria a mitjà termini a perdre la batalla; segons el CATN, la Unió Europea acabaria intercedint. En els dos casos, es pressuposa una consulta prèvia, i això és el que a hores d'ara es veu més proper i alhora més llunyà. El raonament del Consell no difereix, en el fons, de les elucubracions que moltes taules de cafès i bars catalans han sentit per boca dels seus ocupants. No dóna elements nous o camins diferents.

El document titulat El procés constituent sí que va més enllà a l'hora de concretar quins passos s'haurien de seguir un cop declarada la plena sobirania. Juntament amb l'informe sobre l'abastament d'aigua i d'energia i el dels actius i passius que s'haurien de distribuir amb Espanya, els textos tenen vocació de ser un llibre blanc sobre la independència, com ara l'escocès, però en fascicles. Com el Dietari fa algunes setmanes va dir respecte als preparatius del 9N, la teranyina s'està fent sòlida. El dia que es faci el pas de desconnectar de la legalitat espanyola, les eines per continuar funcionant poden ser més de les que es pensen. Mentrestant, en lloc de fer saltar totes les alarmes per la feina de la formigueta catalana, es preocupen per la guerra de banderes.

Publicitat

Una de les publicacions estrella del CATN aquesta setmana, però, ha estat la política monetària d'una hipotètica Catalunya independent. En resum, fora de l'euro no es preveu res, cosa que portades com la de El País ja han deixat ben clar. Sense un permís de l'Eurozona, el nou estat podria continuar usant la moneda única però perdria la capacitat de decisió de què gaudeixen els actuals estats membres. En tot cas, l'òrgan depenent del Govern es mostra confiat que al final acabarà sent la Unió qui busqui l'acord amb Catalunya. Les reflexions en general desprenen un optimisme que el temps dirà si s'apropava més al realisme o al món dels somnis. 

Article escrit per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari 2014

Publicitat

Opinió

Minut a Minut