Edició 2063

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 19 de març del 2024
Edició 2063

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 19 de març del 2024

Ara és l’hora: Via Catalana 2014

|

- Publicitat -

ANC i Òmnium han presentat avui dijous la carta que jugarà la ciutadania per defensar no només la consulta, sinó també el Sí-Sí: la mobilització popular. Ara és l’hora és el lema i el web on es poden inscriure ja a la Via Catalana 2014, la que pretén ser la mobilització més massiva de la Història de Catalunya, la qual cosa vol dir superar els gairebé dos milions de persones de la Via Catalana de l’any passat.
 

Les dues entitats s’han proposat l’objectiu gegantí d’aconseguir 100.000 voluntaris per a arribar a 500.000 indecisos que assegurin la victòria del doble sí el 9N. Les dues entitats que han mobilitzat el poble durant aquests darrers quatre anys homologuen així la figura del ciutadà que vol col·laborar com a voluntari en el procés, superant l’existència d’iniciatives de caire partidista interessat, com ja havíem assenyalat dies enrere. A Catalunya mai s’havia vist una mobilització ciutadana tant gran com la dels darrers quatre anys. Amb aquest moviment, des de l’ANC i Òmnium es creu que ha arribat l’hora de donar el que queda per Catalunya –“echar el resto” com s’acostuma a dir a l’argot ciclista-, i això no només vol dir lluitar per la celebració de la consulta del 9N amb la V a Barcelona, sinó que, a més, llençar la campanya definitiva –el Yes Scotland català- per guanyar un referèndum que a priori estava guanyat, però que requerirà un sobreesforç a causa de l’absurda doble pregunta.
 

Publicitat

Ningú no sap què passarà, però la mobilització de la Diada es preveu altre cop absolutament massiva. Cal omplir tant Gran Via com l’Avinguda Diagonal, que estaran dividides per trams, com l’any passat, i el dia següent caldrà arromangar-se altra vegada per defensar la celebració d’un referèndum que convocarà el president Mas i, de celebrar-se aquest, guanyar-lo. Per aquesta tasca es comptarà amb els millors recursos a nivell comunicatiu. S’ha destacat la col·laboració de l’empresa que va assessorar comunicativament els presidents a Obama i Dilma Roussef cap a la victòria electoral. Això requerirà també els diners que s’obtinguin de les campanyes de micromecenatge, marxandatge i donatius. Ambdues entitats han descartat rotundament la participació de fons públics.
 

Mentrestant, els nervis per la trobada Mas-Rajoy afloren. Ahir, entre manifest i manifest, saltaven totes les alarmes –potser amb el pacte Mas-ZP encara a la retina- a ran dels titulars de la premsa unionista al voltant d’una mala interpretació de les paraules del president Mas a la important cadena internacional Bloomberg. Mas deia que estava obert a acordar data i pregunta amb el president Rajoy si la negociació ho requeria i sempre i quan amb el vist-i-plau dels partits de l’acord del 12 de desembre de 2013. La caverna va interpretar el missatge com una baixada de pantalons del president català i els titulars van anar en aquest sentit. Artur Mas però, havia fet un moviment que anava més enllà del simplisme espanyol i que s’havia de llegir en clau internacional. Evidenciar en un mitjà internacional que el president Rajoy no està obert a negociar res ni tant sols quan els catalans li donen les màximes facilitats de negociació. El llogater de la Moncloa es va fer el sord.

Article escrit per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari 2014

Publicitat

Opinió

Minut a Minut